Platform voor de uitvoerende en voorschrijvende dakprofessional
No Roof To Waste
Naast productieresten en snijrestanten wordt ook de dakbedekking van sloopdaken ingezameld.

No Roof To Waste

Sinds 1990, is het recycleprogramma van Derbigum uniek en sectorbepalend. Op die manier komt Derbigum tegemoet aan haar ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid en toont ze zich voorvechter van de circulaire economie. “Om onze impact op het milieu te minimaliseren, moeten we dezelfde producten langer gebruiken”, vertelt John Poppelaars, directeur van Derbigum Nederland BV. “Net dat hebben we bij Derbigum goed begrepen. Onze dakmembranen hebben al een bewezen levensduur van meer dan 40 jaar, maar er is meer: we maken nieuwe daken van oude dakmembranen, door middel van een uniek recycleproces. Die nieuwe membranen, zoals Derbigum NT met tenminste 25% gerecyclede bitumen, zijn op hun beurt, net als onze andere membranen, 100% recyclebaar. Zo sluiten we letterlijk de hele cirkel.”

Unieke werkwijze

Derbigum verwijdert bij de opdrachtgever de bestaande dakbedekking en voert deze af naar de recycleplant. Hier wordt de oude dakbedekking gerecycled en opnieuw als volwaardige secundaire grondstof, genaamd Derbitumen, in de productie ingezet. Het unieke van de werkwijze is dat Derbigum niet alleen oude dakbedekking meeneemt die door Derbigum is gelegd, maar ook die van een ander merk. Dat zie je nergens anders in de branche. “Uiteraard moet de dakbedekking die we afvoeren, nog wel recyclebaar zijn”, aldus Poppelaars. “Dit wordt vooraf gecontroleerd in ons eigen laboratorium.”

De ambitie van Derbigum is om in de komende jaren alle traditionele dakbedekkingsproducten om te zetten in circulaire producten. De introductie van de met (witte) leislag afgewerkte dakbaan Derbicolor NT is een belangrijke stap in deze ambitie. Deze zal op korte termijn samen met de wortelwerende dakbaan Derbigum NT WW worden toegevoegd aan de Nationale Milieu Database (NMD). “Bij elk opgeleverd Derbigum-dak bieden wij bovendien een terugnamegarantie aan, waardoor onze circulaire ambitie ook in de toekomst wordt geborgd.”

Nieuwsgierig geworden naar het recycleprogramma van Derbigum?
Ga dan naar www.norooftowaste.nl

Rectificatie 

In het vorige artikel in Stedenbouw is per abuis aangegeven dat net als Derbigum NT met 25% gerecycelde bitumen ook Derbicolor NT uit 25% gerecycelde bitumen bestaat. Dit moet echter 15% zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.