Platform voor de uitvoerende en voorschrijvende dakprofessional
Dakramen voorzien van bedieningstechniek van Teleflex
Het ontwerp met dakramen krijgt waardering van de monumentencommissie.

Dakramen voorzien van bedieningstechniek van Teleflex

Monumentaal boerderijcomplex getransformeerd naar tien koopwoningen

Een aantal inwoners van Sevenum sloeg de handen ineen om een unieke woonlocatie te creëren. Een karakteristieke woonboerderij met stallen en een grote hooischuur, een gemeentelijk monument, werd de uitverkoren plek om te transformeren naar 10 koopwoningen. De gemeente Horst aan de Maas, waartoe Sevenum behoort, was enthousiast en verleende volledige medewerking. CPO-vereniging Steinhagen werd in 2018 opgericht (Steinhagen is de naam van de boerderij) en zo kon het ontwikkelproces starten. In de verschillende bouwdelen werden in totaal 10 koopwoningen gerealiseerd, waarbij zoveel mogelijk van de authentieke sfeer bewaard werd.

Dankzij het toepassen van dakramen voor daglichttoetreding bleef de oorspronkelijke aanblik van de gevel intact.

Daglicht via de daken

Het centrale erf is de plek waar alles samenkomt. Hier komt ook de toegang tot de twee bovenwoningen onder de kap. In een nieuw te bouwen ‘schuur’ achter op het perceel komt een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, met uitzicht over de velden. De monumentale stallen en hooischuur verkeerden nog in originele staat. Na een grondige verbouwing werden het prachtige loftwoningen. 

Veel daglicht en comfortabel bedienbaar.

Het complex ligt dicht bij het centrum van Sevenum, er is een prachtig vrij uitzicht en een enorme tuin. Met begeleiding van Kilimanjaro Wonen is de haalbaarheid onderzocht en er bleken 10 woningen nodig te zijn om het project betaalbaar te maken. Om de buitengevels te behouden wordt binnen de oude bouwmuren een nieuw casco gebouwd. Zo zijn de woningen straks perfect geïsoleerd, nodig voor toepassing van bodemwarmte. Om het aanzicht van de gevels zoveel mogelijk origineel te houden, werden openingen voor daglicht in hoofdzaak toegevoegd via de daken. Het ontwerp krijgt waardering van de monumentencommissie.

Detail van de C40 kettingopener.

Elektrische bediening van de dakramen

In opdracht van hun goede relatie Stalufor – concepten in bouwbeslag heeft Teleflex BV 19 stuks C40 kettingopeners mogen leveren voor het openen van de diverse aanwezige ramen in deze koopwoningen. De ­grote dakramen kunnen aangestuurd worden door middel van een afstandsbediening. Zo zijn alle bewoners van het gewenste comfort en gemak voorzien. Het project is inmiddels afgerond. En de conclusie helder: het is een schitterend resultaat. Al met al kan er gesproken worden over een uniek project en een unieke woonvorm, waarbij de combinatie van behoud van historische waarde en moderne technieken laten zien dat zelfs een uit 1800 stammende boerderij qua leefbaarheid en comfort 2022 binnengehaald kan worden. Het succesvol toepassen van daglichttoetreding via dakramen, die hun functionaliteit danken aan de C40 openers van ­Teleflex, heeft wezenlijk bijgedragen aan het behoud van de originele aanblik van de kopgevels.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.