Platform voor de uitvoerende en voorschrijvende dakprofessional
Lichtgewicht systeem voor groendaken

Lichtgewicht systeem voor groendaken

Vervaardigd uit afval uit bosbouw

De meeste daken kunnen een groendak met sedum dragen, maar niet allemaal. Vooral op distributiecentra blijven talrijke vierkante kilometers dak ongebruikt vanwege een gebrek aan draagkracht. Daar neemt Joosten Ecodak geen genoegen mee. Het bedrijf introduceert een lichtgewicht systeem voor groendaken, dat volledig uit natuurlijke materialen bestaat.

“Wij vinden dat er geen enkel excuus mag zijn om geen groendak te nemen”, zegt Geert-Jan Derksen, technisch adviseur bij Joosten Ecodak (onderdeel van Joosten Groep). “Dus zijn we gaan zoeken naar een lichtgewicht systeem voor minder draagkrachtige daken. Op dit moment zijn er wel lichte systemen met steenwol in de markt, maar wij zochten een duurzaam en circulair alternatief.” Dat alternatief werd gevonden in Duitsland, waar het JSTN Secal Light Paneel al twintig jaar op de markt is.

Het paneel wordt gemaakt van houtvezels, houtmeel en cellulose.

Gemaakt van afval uit de bosbouw

Het JSTN Secal Light Paneel wordt gemaakt van afval van de Duitse bosbouw, licht Derksen toe. “Grote stammen van gekapte bomen gaan naar de meubelindustrie, de kleinere takjes kunnen verwerkt worden tot vezels. Die vezels worden gemengd met een papje van houtmeel en cellulose. Alle ingrediënten zijn dus honderd procent natuurlijk. Dat geheel wordt gebakken tot harde panelen in een oven, waarvoor de energie wordt opgewekt met zonnepanelen.”

Langzaam zacht

De panelen blijven decennialang goed. “We weten uit Duitsland dat er vrijwel niets mee gebeurt in twintig jaar. Wel wordt de plaat in de loop der jaren stapje voor stapje zacht. De wortels van de sedumplanten kunnen er dan in doordringen en zo wordt de plaat onderdeel van het groeimedium. Aan het papje van houtmeel en cellulose waarmee de plaat gemaakt is, zijn nutriënten toegevoegd. Als de plaat in de loop der jaren zacht wordt, komen deze stoffen vrij. De planten worden dus langdurig gevoed.”

‘De plaat is een soort knäckebröd vol voedingsstoffen die langzaam vrijkomen’

Supereasy

Het gebruiksgemak is enorm, benadrukt Derksen. “Je legt er een beschermingsvlies onder en een sedummixmat bovenop. De panelen kunnen 13 liter water per m2 vasthouden en zo komt het paneel met sedummat neer op 32 kg verzadigd gewicht per m2. Vergelijk dat eens met de 80 à 90 kilo per m2 die een gemiddeld sedumdak weegt! De panelen zijn heel snel te leggen en blijven jarenlang goed zonder dat je nutriënten of veel water hoeft te geven. Een supereasy systeem.”

Ook voor intensieve daken

Hoewel de panelen ontwikkeld zijn voor lichtgewicht dakconstructies, zijn ze voor veel meer situaties te gebruiken. “Op meer draagkrachtige daken kan je bijvoorbeeld twee lagen van deze platen leggen, dan hou je 26 liter water vast op twee verschillende niveaus, waarmee je je intensieve groendak goed van water en voedingsstoffen voorzien houdt.” In Duitsland worden de platen ook toegepast bij golfbanen of bij groeiplaatsen van bomen. Derksen: “Deze plaat is een soort knäckebröd vol voedingsstoffen die langzaam vrijkomen en houdt 13 liter water vast, dus hij is een ideale groei-accelerator. Als je iets nieuws plant, of dat nou een boom, gras of een intensief groendak is, dan kan je er met deze plaat voor zorgen dat alles langdurig gevoed wordt.”

Met eigen ogen

De JSTN Secal Light Panelen zijn nieuw in het assortiment van Joosten Ecodak. “We zijn nu exclusief dealer voor Nederland en België. Voordat we ze in het assortiment opnamen, hebben we veel pilots gedraaid om alles met eigen ogen te zien. We hebben uiteenlopende scenario’s uitgeprobeerd, zodat we nu met trots kunnen zeggen dat we een geweldig nieuw product van 100 % natuurlijke materialen aanbieden, die perfect past in onze duurzame concepten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.