Platform voor de uitvoerende en voorschrijvende dakprofessional
‘Integraal sturen op prestaties’
Depot Boijmans van Beuningen.

‘Integraal sturen op prestaties’

De wereld van daktuinen en vegetatiedaken is in toenemende mate multidisciplinair geworden. “Steeds vaker worden wij integraal betrokken bij duurzame gebouwontwerpen”, zegt commercieel directeur Aart Veerman van Van der Tol – landelijk specialist in ontwerp, engineering en aanleg van dakgroen. “Soms zelfs letterlijk met constructieve bijdragen aan het gebouw, zoals bij Depot Boijmans van Beuningen.”

Het segment daktuinen en vegetatiedaken is sinds eind twintigste eeuw structureel onderdeel geworden van duurzame gebouwontwerpen. Veerman: “Wij hebben de afgelopen decennia zowel de marktvraag proberen te beantwoorden als pionierswerk verricht op technisch gebied. Vooral maatwerk met betrekking tot afschot en hemelwaterafvoer is belangrijker geworden, en recentelijk zie je steeds vaker een combinatie van waterberging, hittereductie, gebruiksgroen en biodiversiteit.” In duurzaam meervoudig ruimtegebruik kan dakgroen een grote rol spelen. “Wij vertegenwoordigen een product dat bij uitstek geschikt is voor innovatie in ketensamenwerking. Eco-engineering noemen wij dat.”

Daktuin De Doelen Rotterdam.

Meteo Active-waterberging

Een groendak houdt immers niet op bij de dakbedekking. Binnen kennisplatform Leven Op Daken vormen hovenier, dakdekkers, installateurs, leveranciers en producenten samenwerkende teams, die van advisering tot onderhoud en beheer kunnen begeleiden. “Het is zaak om integraal samen te werken met andere stakeholders in de bouw, om tot intelligente gebouwen te komen die bijdragen aan de gebouwde omgeving”, vervolgt Veerman. “Wij werken bijvoorbeeld voor het vegetatiedak van De Doelen in Rotterdam met software, Meteo Active, waarbij op basis van actuele buiendata water vertraagd dan wel versneld wordt afgevoerd naar het buffersysteem en voor het dakbos van Depot Boijmans van Beuningen werd een losse vlondervloer ontwikkeld en op staal constructief verankerd aan de dakranden, om ook echt een gebruiksdak te creëren.”

Pieken opvangen

Integrale oplossingen gecombineerd met groendaken kunnen substantieel bijdragen aan de toenemende piekbelasting door hoosbuien. Een interessante discussie, stelt Veerman. “Moet je de belasting van het riool door korte, hevige regenbuien per definitie oplossen met uitbreiding van het bestaande systeem? Wij denken van niet. Juist de pieken kunnen door innovatieve waterbergingssystemen op kavelniveau worden opgevangen.” Vanuit dat uitgangspunt kunnen investeringen in het kader van riolering in de toekomst anders worden benaderd. “Dat houdt in dat je binnen de afschrijvingstermijn van het bestaande systeem met elkaar nieuwe oplossingen kunt bedenken, zoals het volledig afkoppelen van gebouwen van het rioolnet.” 

Bewezen prestaties

Die voorzien dan in de eigen afwatering, zoals het groene woongebouw Vertical in Amsterdam, waarbij het hemelwater volledig wordt opgevangen in de verschillende lagen van de daktuinopbouw. Het kan nog een stuk beter, denkt Veerman. “Wij benaderen ons vak vanuit kennis en expertise, onder meer met het aandragen van onderzoeksresultaten en big data bij stakeholders, zoals ook gemeenten. Wij sturen op bewezen prestaties, niet alleen op beloftes voor de toekomst, en hebben de mensen in huis om zowel ontwerp, engineering als uitvoering te begeleiden. Al ons werk doen wij bij Van der Tol vanuit onze visie op het belang van groen voor de stad. ” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.