Platform voor de uitvoerende en voorschrijvende dakprofessional
Hart van de Waalsprong, Nijmegen: Project van de grote getallen
Parkeerdek in aanbouw.

Hart van de Waalsprong, Nijmegen: Project van de grote getallen

In Nijmegen-Noord zijn de contouren van Hart van de Waalsprong al goed zichtbaar. Het indrukwekkende en duurzame plangebied van ruim 6 hectare biedt vanaf eind 2024 ruimte aan 500 grondgebonden woningen en appartementen, circa 11.900 m² centrumfuncties en slimme parkeer- en mobiliteitsoplossingen. Als eerste projectfase zijn de gebouwen Donk en Elft gerealiseerd, met 81 koopappartementen, 140 (sociale) huurappartementen en winkels. Winans Dakwerken realiseerde ca. 7.000 m2 retentie-/bufferdaken en terrasdaken voor beide gebouwen. Bovendien stond de dakspecialist uit Blokzijl in voor de realisatie van ca. 8.000 m2 parkeerdak, tussen beide gebouwen en op 5 meter boven maaiveldniveau.

“De bovendaken van Donk en Elft worden uitgevoerd als retentie-/bufferdaken, die 24/7 water bufferen”, vertelt Peter Dibbets, Operationeel Manager bij Winans Dakwerken. “Doordat regenwater een verkoelend effect heeft, zal de temperatuur van de ondergelegen verdiepingen lager blijven.” De zogenaamde blauwdaken zijn uitgevoerd als compactdaken. “We hebben eerst de dakbedekking gegoten, waarna een cementgebonden EPS-mortel is aangebracht”, aldus Dibbets. “Vervolgens hebben wij een speciale tweelaagse dakbedekking aangebracht, die geschikt is voor permanente (water)belasting. Wanneer hevige regen­val wordt voorspeld, wordt het water op het dak alvast afgevoerd naar diverse wadi’s in het gebied, zodat voldoende capaciteit beschikbaar is om ‘nieuw’ hemelwater op te vangen. Hierdoor wordt het gemeenteriool ontlast.”

Diverse gebouwdaken zijn uitgevoerd als terrasdak. “Deze daken zijn voorzien van een PIR-isolatie en bitumineuze dakbedekking, die geschikt is voor de plaatsing van terrastegels”, aldus Dibbets. “Daarnaast hebben wij meerdere daken uitgevoerd met een reguliere dakbedekking, afschotisolatie en een verhoogde afvoer, zodat regenwater <24 uur kan worden vastgehouden. Meest bijzonder is echter het parkeerdak met 224 parkeerplaatsen. Hier hebben wij een gegoten dakbedekkingssysteem met een gietlaag, een wortelwerende dakbedekking en een XPS-isolatie voorzien, waarop vervolgens een parkeerdak­systeem met tegels is aangebracht. Eind oktober zijn de laatste werkzaamheden opgeleverd.”

Winans Dakwerken is begin 2023 overgenomen door Wessels Bouwgroep, waar ook Wessels Vakbouwers deel van uitmaakt. Voor de gebouwen Donk en Elft heeft Wessels Vakbouwers het stelwerk voor de metselwerkprofielen en de complete gevelisolatie verzorgd, vertelt uitvoerder Tom te Molder. “Bovendien zijn wij verantwoordelijk voor het metselwerk, dat deels vanaf onze eigen hefsteigers is uitgevoerd. In totaal 25 metselaars hebben 835.000 gevelstenen verwerkt, in een piektempo van ruim 50.000 stenen per week. Een flinke prestatie, want de vele metselwerkverbanden en geveldetailleringen maakten het werk complex. Zodra een gevel gereed was, ging Winans Dakwerken direct van start met de montage van de dakbedekking. Om de waterdichte aansluiting van gevels en daken te garanderen, zijn in de engineeringsfase al de juiste detailleringen bepaald.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.