Platform voor de uitvoerende en voorschrijvende dakprofessional
Duurzame, lichtgewicht oplossing voor atriumdak
Een interieurfoto van de Passage

Duurzame, lichtgewicht oplossing voor atriumdak

Voor het atrium in het nieuwe Feringa-gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen zochten architect en aannemer een materiaal met een laag gewicht. Dat maakte van ETFE een perfecte oplossing. De lange levensduur en het lichte gewicht maken dit copolymeer ethyleen-tetrafluorethyleen immers uiterst duurzaam. Zo is er minder staal nodig, wat resulteert in een lagere ecologische footprint.

Het atrium is uitgerust met een variabel dak van 1.000 m² dat voor een aantrekkelijk binnenklimaat zorgt én voor schaduw als dat nodig is. Het gaat om het geavanceerde ETFE-systeem van Vector Foiltec. Om een optimale werking te creëren, nam dit bedrijf ook de staalconstructie en de installatie van de gootsystemen voor haar rekening.

De kussens voor het universiteitsgebouw zijn opgebouwd uit vier lagen ETFE-folie. Een luchttoevoersysteem pompt lucht tussen de lagen zodat ze uitzetten of inkrimpen. Daarbij zorgen de bedrukte lagen in de kussens voor meer of minder schaduw. Het systeem kan gemakkelijk aan verschillende klimatologische omstandigheden aangepast worden en scoort hoog op het vlak van thermische prestaties en beheersing van de zon. Dit laatste wordt bereikt door de uitgekiende printtechnologie, die de lichttransmissie vermindert. Bovendien biedt dit ETFE-systeem van Vector Foiltec brandveiligheid en een verbeterde akoestiek, waardoor het een uitstekende keuze is voor atriumdaken. Verder vereist het ETFE-systeem slechts een minimum aan onderhoud en springt de lange levensduur van meer dan 50 jaar in het oog.  Met achttien kantoren wereldwijd en fabrieken in Duitsland en China levert Vector Foiltec wereldwijd. Het bedrijf is marktleider in elegante en kostenefficiënte technische oplossingen voor daken van onder meer atriums, gevels en koepels. In Nederland werden ze gebruikt voor Burgers’ Zoo, het Rotterdamse Drijvend Paviljoen en de Johan Cruijff ArenA. Ook het Chinese prestigeproject Water Cube, omgevormd tot Ice Cube voor de Olympische Winterspelen van 2022, is uitgerust met het ETFE-systeem van Vector Foiltec. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.